Wednesday, August 18, 2010

nak tau kenapa saya dah gemok?

gambar ni time 2008.


yg ni pulak pada thn 2010..baru jer 3 hari lepas...

amacam? ada beza x?

ramai yg slalu tanya kt eric.."eric,knp gemuk sgt ni?" xpun ayat nih"eh,eric! asal dah gemuk?" xpun ada lg satu ayat yg paling eric x suka dgr.."hai Aizat!" perghh.....

tp eric okey jer,dulu mula2 mcm x biasa jgk..tp bila2 dah lama2 ok jer..
nak tau knp saiz eric berubah?
dulu pada tarikh 19 oktober 2008 eric telah dimasukkan ke hospital kerana telah jatuh sakit. time tu hari raya yg  ke 19. eric dah demam 3 hari. hari ke2 eric demam mama n papa pergi sabah. so,tinggal lah eric ngn kakak2 eric dan abg ipar eric. hari ke 3 tuh kiteorg pergi lah beraya kt shah alam. sebelum tu singgah klinik nak check doctor. lpas tu pergi beraya walaupun demam. mlm tu pulak kiteorg berjalan kt ikea. time tu eric da rasa demam makin teruk. lpas makan kiteorg balik. yang eric igt,eric masuk kereta lpas tu bukak2 mata jer dah 3 hari kt hospital..jeng jeng jeng......... time tuh eric terjaga kejap jer.pastu eric x sedar balik..rupanya eric da x sedar kt hospital tuh dah 3 hari. family eric ckp dorang jumpa eric dlm bilik mmg dah x sedarkan diri dan katil pun dah basah sbb eric kencing atas katil n eric muntah hijau. dorang bawak eriic pergi hospital dan doctor amik air tulang belakang eric. dan doktor sahkan yg eric kena penyakit meningitis. tau apa itu meningitis? meningitis tu dalam istilah saintifik. tp maksudnya ialah jangkitan kuman pada selaput saraf otak. boleh mati oooo... tp,alhamdulillah umur eric masih panjang dan ajal belum tiba.

mama n papa eric yg sepaptutnya kena ada kt sabah 2 minggu,terpaksa balik awal. eric stayed kt hospital serdang hampir sebulan. 3 hari x sedar kan diri dan 2 minggu kepala otak jadi tingtong. byk benda yg eric jd lupa. berat badan eric sebelum sakit 60kg lebih kurang la... time sakit jatuh jd 45kg.. dan setelah dua tahun lepas eric sakit berat eric naik mendadak,skg nih da cecah 80kg...fuyooohh...mcm mana nak kurus kan balik nih...????

lpas keluar dari hospital badan eric jd lemah2.. xde tenaga..nak angkat botol mineral pun x larat. so,eric kena pergi fisioterapi..tiap2 minggu kena pergi hospital nak buat check up.. lebih kurang setahun lah jgk kena ulang alik pergi hospital. dan semenjak tu lah berat badan makin naik...naiK...naIK....nAIK  dan NAIK!!!

so,skg nih dlm proses nak turun kan balik..proses utk turun kan berat tu sbenarnya dah lama da buat, errrr..........tp....sama jer..mcm tu jgk la saiz eric..heheh..so? apa boleh buat? dah nasib badan......

3 comments:

  1. kalu nak kuruskan atau jaga bdn...
    jaga pemakanan setiap hari....except hari rabu coz yela,tau2 je..
    tapi kalu nak jaga gak...
    jgn minum kopi byk sgt
    kalu tido atas sofa,jgn main baring saje...
    letak bantal kat kepala supaya nanti tak terseliuh tengkuk tu and then tak menTERUKan lagi sakit meningitis tu...

    ReplyDelete
  2. gemok itu nice la .. haha
    lantak la org na ckp pe ..
    haish . gemok sala .. kurus pon sala ..
    just be urself yeah !
    ^_^

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah ,
    sihat balik .
    kan kan .
    (:

    ReplyDelete